Maakt water geven planten lui?

Het wordt warm en droog dus we denken ‘sproeien die tuin’! Maar wist je dat dit meestal niet nodig is? Planten zijn heel goed in staat een lange periode van droogte te overleven.

Je kent het beeld tijdens een droge warme periode: de hortensiabladeren hangen slap, je gazon wordt bruin, of de groei lijkt uit je mooie heester. De alarmbellen gaan af en je zet sproeier aan. Een logische reactie maar onnodig. Eigenlijk worden de planten er alleen maar ‘lui’ van.

Gebrek aan water?

Droogte hoeft voor planten geen probleem te zijn. De plant gaat juist hard aan de slag om water te zoeken. Hij verdiept of verbreedt zijn wortelstelsel om aan water en voedingsstoffen te komen. En dat lukt ze ook prima, een plant heeft niet zomaar gebrek aan water.

Efficiënte planten

Planten gaan zich in een periode van droogte efficiënt gedragen. De toevoer naar de bladeren wordt bijvoorbeeld gestopt, en de huidmondjes sluiten zich. Niet altijd een mooi gezicht maar geen teken dat de plant dood gaat. Het is een teken dat de plant energie bespaart. En zo overleeft de plant ook in moeilijke omstandigheden.

Maak je planten niet lui

Kortom, veel water geven is niet nodig. Sterker nog, je maakt de plant lui en als er een sproeiverbod komt, is je plant echt de sigaar. Dan kan hij zichzelf niet meer goed redden omdat hij ervan uit gaat dat jij de problemen wel voor hem oplost. Maar natuurlijk moet je wel extra opletten bij nieuwe aanplant en is het, gezien de klimaatveranderingen, raadzaam steeds vaker voor planten te kiezen die goed tegen droogte kunnen.

Kortom

Een maal per week een flinke emmer water geven aan een plant is meestal genoeg, elke dag sproeien werkt contraproductief. En je bespaart er water mee dat goed gebruikt kan worden als drinkwater of voor de landbouw. Want onder invloed van klimaatverandering is er natuurlijk wel sprake van watertekorten. Ging de mens maar net zo efficiënt om met water als planten, we kunnen leren van de natuur.