Hoe financier je een groen schoolplein?

Je kunt een groen schoolplein zo gek maken als je wilt. En in de ontwerpfase is het ook goed om te dromen en de ideeën de vrije loop te laten. Toch komt er altijd een moment dat de kosten en de haalbaarheid van de ambities worden bepaald. Is een groen schoolplein duurder dan een gewoon schoolplein? En hoe financier je het?

Taakstellend budget

Een algemeen antwoord op deze vraag is niet mogelijk natuurlijk. Locatie, omvang, budgetten en ambities verschillen. Maar een groen schoolplein kan zeker gerealiseerd worden met de hand op de knip. Het helpt om een taakstellend budget met de aannemer af te spreken. Dan worden de groene oplossingen binnen die kaders gezocht. En soms is het zelfs goedkoper: traditionele speeltoestellen zijn relatief duur en hebben een beperkte levensduur. Een wilgentunnel of een groepje robinia-boomstammen is dan een goedkopere en ook nog circulaire speelaanleiding.

Een wilgentunnel is goedkoper en duurzamer dan menig speeltoestel en nodigt kinderen uit hun eigen spel te maken.

Een school, een klant van Rosa Novum, had een budget van €1000,- voor vergroening. Met enkele eenvoudige ingrepen in het bestaande groen konden goede stappen worden gezet. Dit gebeurde door ingrepen in het beheer: kale grond dichtplanten met bijenminnende soorten, wat tegels verwijderen, minder snoeien, meer laten groeien. Voilà, een groen schoolplein!

Prijs voor groenonderhoud

Als het gaat om kosten van het onderhoud moet in sommige gevallen rekening gehouden worden met een iets hogere onderhoudsprijs. Afhankelijk van de gemaakte keuzes, kan groen duurder zijn in het onderhoud dan bestrating. Maar de vraag is of die vergelijking in deze tijd van klimaatproblematiek nog helemaal opgaat. Als de school schade krijgt door wateroverlast bijvoorbeeld, of extra airco’s moet installeren omdat de natuurlijke schaduw van bomen niet wordt benut, blijven deze extra kosten uit het zicht. Maar ze worden wel gemaakt. Nog maar niet te spreken van de maatschappelijke en ecologische kosten die we verleggen naar volgende generaties als we niet radicaal kiezen voor biodiversiteit.

Wat als de ambities hoger zijn dan de portemonnee toestaat?

Veel van de natuurlijke schoolpleinen die die de Ginkel Groep en Rosa Novum hebben aangelegd en onderhouden, zijn met financiering van derden mogelijk gemaakt. Soms zijn dat sponsoren. Dit varieert van een groepje ouders met een bedrijf die het leuk vinden om een deel van het schoolplein te adopteren t/m bedrijven die een boomstam ter beschikking stellen. Vaak zijn er ook subsidiemogelijkheden. Dit kunnen potjes zijn die bedoeld zijn voor verduurzaming maar er zijn ook gemeenten die subsidie geven voor groene speelplaatsen.

Een overzicht van de subsidieverstrekkers en regelingen die ons nu bekend zijn:

VerstrekkerRegelingLink
Gezonde schoolsubsidie jong leren eten (combi met Tiny Forest)https://www.jonglereneten.nl/subsidie-jong-leren-eten
Gemeentenper gemeente 
Jantje BetonGeld voor speelplek (openbaar toegankelijk schoolplein)https://jantjebeton.nl/ik-wil-spelen/geld-om-te-spelen/een-speelplek/spelregels-geld-voor-speelplek
VSB fondsMensen en Maatschappij: speeltuinhttps://www.vsbfonds.nl/mens-maatschappij/kan-ik-aanvragen/speeltuin
OranjefondsAlgemene aanvraaghttps://www.oranjefonds.nl/zoeken?keyword=schoolplein
RabobankStimuleringsfonds Prijs je Wijkhttps://www.rabobank.nl/lokale-bank/breda/sponsoring/
TriodosTriodos Foundationhttps://www.triodosfoundation.nl/
OranjefondsNLDOEThttps://www.nldoet.nl/
Nationaal GroenfondsSubsidiehttps://www.nationaalgroenfonds.nl/actueel/klimmen-en-klauteren-bij-de-joost-van-den-vondel-school
Kernmetpitwedstijdhttps://kernmetpit.nl/Wat+is+Kern+met+Pit/default.aspx
OverheidGezonde schoolhttps://www.gezondeschool.nl/advies-en-ondersteuning/ondersteuningsaanbod
OranjefondsBurendaghttps://www.burendag.nl/
Waterschaphttps://www.wshd.nl
Provincie Per provincie 
Kinderpostzegelshttps://www.kinderpostzegels.nl/subsidie-aanvragen/
Stichting Doenhttps://www.doen.nl

Wilt u meer informatie over groene school- en speelpleinen?

Bel of e-mail dan met Marc de Jager, adviseur natuurlijk spelen bij de Koninklijke Ginkel Groep en Rosa Novum: mdejager@ginkelgroep.nl ; 06-51 10 9956.