Het WerkgeversServicePunt doet veel voor ons ondernemers
Het WerkgeversServicePunt (WSP) is een samenwerkingsverband tussen UWV, gemeenten en enkele andere organisaties. Doel van de 35 WSP’s in Nederland: het ondersteunen van ondernemers bij het werk(ervaring) bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmark. In het blad Groei #3 van de regio Foodvalley (regio Veenendaal/Ede/Barneveld) vertelt Nancy van der Vin van Rosa Novum wat het belang is van het WSP voor haar sociale onderneming.
Rosa Novum is begin 2018 gestart en maakt deel uit van de Koninklijke Ginkel Groep, een groenbedrijf uit Veenendaal dat van oudsher plaats biedt aan mensen met een arbeidsbeperking. “In Rosa Novum kunnen we commercieel en sociaal ondernemen beter combineren”, legt Van der Vin uit. “We hebben hier meer tijd om mensen te begeleiden en op te leiden. Daar is ons businessmodel op gebaseerd: de winst wordt gebruikt om ons maatschappelijke doel te bereiken.”
Werkgeverspanel
Het bedrijf heeft regelmatig contact met het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley, die ondernemers ondersteunt bij personeelszaken.
Ook neemt zij deel aan het werkgeverspanel van het WSP. “Er zijn veel bedrijven bezig met inclusief ondernemen”, zegt Van der Vin. “Het is heel goed om kennis te delen.” Het panel houdt zich onder meer bezig met een pilot van het SBB, de samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven, om medewerkers een MBO-certificaat te laten halen. “Er zijn mensen die het in de praktijk heel goed doen, maar een theorietest nooit zullen halen”, legt Van der Vin uit. “Hoe kunnen zij via praktijktoetsen toch een MBO-erkenning krijgen? Daar praten we bijvoorbeeld over in het panel. Het WSP faciliteert dat gesprek.”
Netwerkfunctie WSP
De netwerkfunctie van het WSP is heel waardevol, stelt Van der Vin. “Zo zijn er ondernemers die kijken of ze medewerkers aan elkaar kunnen uitlenen, om piek- en dalmomenten op te vullen.” Het WSP heeft contacten, denkt met ondernemers mee, bijvoorbeeld bij het invullen van de banenafspraak, en helpt bij subsidieaanvragen. “Het WSP doet veel voor ons en functioneert als een versneller”. De organisatie is goed lokaal ingebed, ze kennen ons en zijn geïnteresseerd in wat we doen. Ze kunnen zo uitstekend maatwerk leveren, door mensen aan te dragen die passen bij het bedrijf.” Van der Vin: “Het zou mooi zijn als we volgend jaar nog eens 10 medewerkers duurzaam aan de slag kunnen helpen.”
Download het Groei#3
Meer lezen over het WSP? Geïnteresseerd in de andere ondernemers en organisaties die met het WSP samenwerken zoals Gerrit Valkenburg van de stichting ICT Valley? Of gewoon geïnteresseerd in alle duurzame initiatieven van de regio Foodvalley? Download het magazine Groei#3
Tekst en interview: Alice van Schuppen
APA Tekst
www.arnhempersagentschap.nl