Jonathan Folmer

Vennoot HZW accountants

"Je kunt je geld maar 1 keer uitgeven dus doe dat dan maatschappelijk bewust"

Jonathan Folmer, HZW accountants en belastingadviseurs, over Rosa Novum

Jonathan Folmer is partner bij HZW accountants en belastingadviseurs. Bijna 2 jaar geleden bracht hij het onderhoud van de kantoorbeplanting onder bij Rosa Novum en de Koninklijke Ginkelgroep. Waarom? Jonathan: “Je kunt je geld maar 1 keer uitgeven, dus doe dat dan maatschappelijk bewust”.

HZW accountants & belastingadviseurs, gevestigd aan de J.G. Sandbrinkstraat in Veenendaal, heeft diverse potten met hydrocultuurplanten in het kantoor staan. Deze beplanting moet verzorgd worden. Jonathan: “In die tijd kwam een bedrijf ergens uit Oost-Nederland de planten en potten onderhouden. Ik verbaasde me daarover, ik denk dan toch aan onze ecologische voetafdruk. Ik kwam toen Nancy van Rosa Novum tegen en kwam daarover aan de praat. Toen bleek dat we het onderhoud niet alleen lokaal konden laten uitvoeren maar ook nog eens sociaal.”
De keuze was dat HZW accountants & belastingadviseurs in zee ging met Van Ginkel Interieurbeplanting en dat er een jongen van Rosa Novum als assistent mee zou gaan. Zo werden er twee vliegen een klap geslagen: het onderhoud werd duurzamer uitgevoerd, want Van Ginkel zit net als HZW in Veenendaal, en er werd tegelijkertijd bijgedragen aan werk voor een man met een arbeidsbeperking. “Maar let wel”, zegt Jonathan, “de kwaliteit van het door Rosa Novum geleverde werk is gewoon goed. Dat was natuurlijk wel een voorwaarde.”

Dat je via je inkoop bijdraagt aan arbeidsparticipatie is voor jou belangrijk?

Jonathan: “Ja, je kunt je geld maar 1 keer uitgeven, dus doe dat dan sociaal en maatschappelijk bewust. Wij vinden dit als vennoten (red: naast Jonathan zijn dat Gerbrand Burink en Anja van Rabenswaaij) alle drie belangrijk. Het is ons gegeven om dit soort keuzes te kunnen maken, en dan doen we dat graag. We doen ook de schoonmaak van ons pand bij IW4, het Veense sociale werkbedrijf. Daar hebben we heel bewust voor gekozen.” De oorsprong van Jonathans maatschappelijke bewustzijn is bijzonder. “Ik ben geadopteerd en ik leef met het idee dat ik hier door geluk, door omstandigheden waar ik zelf geen enkele invloed op had, terecht ben gekomen. Ik ben daar heel gelukkig mee. Ik voel het als mijn morele plicht om iets terug te doen, als ik het kan. Dit soort keuzes horen daar bij. En daarom ben ik ook bestuurder bij Light for the World geworden bijvoorbeeld.”

Dus een keuze voor een sociaal bedrijf zoals Rosa Novum is ook heel persoonlijk voor jou?

Jonathan: “Ja, en dat soort keuzes komt ook in onze bedrijfsvoering tot uitdrukking. Denk aan de overwerkcultuur in de accountancy, die cultuur hebben wij niet. Ik vind het sociale, het kerkelijk en maatschappelijk leven van onze mensen net zo belangrijk als werk. Dat dragen we ook echt uit. Als we het hier in 40 uur niet kunnen redden doen we iets niet goed. En we onderscheiden ons daar ook mee op de arbeidsmarkt want in de accountancy is het nog steeds moeilijk om goede mensen te krijgen. We zeggen het niet alleen, we doen het ook echt zo. Bij ons geldt ook echt dat we heel flexibel zijn met de werktijden en werkverdeling als er leuke en minder leuke zaken spelen met kinderen of met familie. We proberen er dan ook echt voor elkaar te zijn. Verder vind ik het ook gezellig als kinderen van collega’s hier af en toe binnenkomen vallen en even op het kantoor van hun vader of moeder komen kijken. Heerlijk die reuring. Het gaat om de cultuur die we in ons bedrijf willen hebben en de toon aan de top is daarin belangrijk.”

Het maatschappelijk bewustzijn is bij jullie onderdeel van een bredere bedrijfscultuur.

Jonathan: “Ja, het is anders dan een keer per jaar aan een goed doel doneren. We laten jaarlijks een cultuurscan doen en daar blijkt ook uit dat onze medewerkers de openheid en het omzien naar elkaar waarderen. Mensen blijven ook lang bij ons werken, we kennen een laag verloop. En we kijken ook goed naar de selectie van nieuwe collega’s. Je kunt goed zijn in je vak maar je moet ook het sociale DNA van het bedrijf hebben. Het klinkt oubollig maar we voelen ons een HZW-familie.”

Je hebt zelf ook bij een echt Zuidas-kantoor gewerkt. Dat is wel even wat anders qua bedrijfscultuur.

Jonathan: “Ik ben begonnen bij HZW, daarna heb ik een aantal jaren bij een Zuidas-kantoor gewerkt en toen ben ik weer teruggekomen bij HZW om daar uiteindelijk vennoot te worden. Ik heb veel geleerd op de Zuidas maar daar heerst een cultuur die veel meer door geld gedreven is. Ik zit veel liever persoonlijk aan tafel met bijvoorbeeld een ondernemer met een familiebedrijf. Al bespaar je 1000 euro, je krijgt een hand, die ondernemer is er blij mee. Je kunt mensen gewoon helpen, daar voel ik me prettig bij.”

 


HZW accountants & belastingadviseurs is een vertrouwd Veenendaals accountantskantoor. Er werken 30 professionals in de financiële, fiscale en juridische dienstverlening. HZW is ook een maatschappelijk betrokken bedrijf.  Het bedrijf is een van de founding partners van Samen voor Veenendaal en sponsor van theater de Lampegiet, het Filmhuis Veenendaal en van diverse sportverenigingen. En door sociaal in te kopen bij Rosa Novum draagt het bedrijf concreet bij aan arbeidsparticipatie. Jonathan Folmer is getrouwd en heeft 2 kinderen van 11 en 14 jaar. In zijn vrije tijd is hij bestuurder van Light for the World (vanaf 1 januari wordt gaat deze stichting door onder de naam ‘See You’).

Voor meer informatie:

HZW accountants & belastingadviseurs: https://www.hzw.nl/over-hzw/

Light for the World (See You): https://lightfortheworld.nl/over-ons/visie-en-missie/