Nancy van der Vin van Rosa Novum wint Zilveren Haring

Nancy van der Vin van Rosa Novum kreeg op 26 juni 2023 de Zilveren Haring uitgereikt, een prijs van de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal. Nancy kreeg de prijs voor haar werk als inclusief ondernemer en haar voortrekkersrol op dit gebied in de regio Foodvalley.

Nadat BOV-voorzitter Gerrit Valkenburg haar bloemen had overhandigd, speldde bestuurslid Gerard Heuvelman de Zilveren Haring op. In twee opzichten was het een primeur: Nancy is de eerste Veenendaalse vrouwelijke ondernemer die de Zilveren Haring heeft ontvangen. En –  samen met haar man Wim van Ginkel – het eerste echtpaar dat allebei deze onderscheiding kreeg.

Concrete bijdrage

Na 30 jaar als o.a. trainer en interim-manager gewerkt te hebben, vroeg Nancy van der Vin zich af, wat eigenlijk haar concrete bijdrage aan een betere wereld was. In die periode constateerde haar man, Wim van Ginkel van de Koninklijke Ginkel Groep, dat dankzij de Participatiewet en de Banenafspraak mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ bij het reguliere bedrijfsleven moesten instromen. Beide zaken droegen bij aan de start van sociaal hoveniersbedrijf Rosa Novum: een bedrijf dat commercie als middel kiest om een maatschappelijke doelstelling te bereiken. Een gewoon bedrijf dus, maar toch bijzonder omdat het maken van winst geen doel op zich is.

Werkgeversplatform

In 5 jaar tijd is Rosa Novum onder leiding van Nancy gegroeid van 8 naar ruim 75 medewerkers, waarvan 80% een arbeidsbeperking heeft. Daarnaast is Nancy mede-oprichter van het werkgeversplatform Inclusief Ondernemers Netwerk ION Vallei. Inmiddels zijn ruim 70 werkgevers aangesloten. Zij willen mensen die willen werken, maar een steuntje in de rug nodig hebben, mee laten doen op de arbeidsmarkt. ‘Begin gewoon met één iemand’ adviseert Nancy. ‘Bereid het goed voor en als het lukt, dan heb je er een zeer loyale en dankbare collega bij.’ Meer informatie is te vinden op https://ionvallei.nl