Hoe houden hoveniers Corona op 1,5 meter afstand?

Hoveniersbedrijven mogen doorwerken in deze tijden van Corona en daar zijn we dankbaar voor. Het werk vindt buiten plaats en het besmettingsgevaar is klein, als je je houdt aan de richtlijnen van het RIVM. Toch hebben hoveniersbedrijven een bijzondere uitdaging. Want hoe houd je 1,5 meter afstand tot je collega in een bus, en tijdens de werkzaamheden in een kleine tuin?

Rosa Novum heeft een aantal oplossingen om de afstand te kunnen bewaren en veilig te kunnen werken in de tuinen van opdrachtgevers. Deze zijn gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM en het Corona-protocol dat brancheorganisatie VHG heeft opgesteld. Een overzicht van de belangrijkste maatregelen:

 • Twee personen per bus

  De belangrijkste preventieve maatregel is dat het aantal personen per bus met dubbele cabine is teruggebracht van 5 naar 2. Dat stelt ons voor grote uitdagingen omdat er bij Rosa Novum relatief weinig collega’s zijn met een rijbewijs. Maar het lukt dankzij de collega’s die met hun privéauto maar de klus rijden en een collega meenemen, of op en neer rijden om collega’s veilig naar de werklocaties te vervoeren. In een enkel geval is een plastic afscheiding in de auto aangebracht.

 • Aanpassing schaften en sluiting kantine

  Een andere maatregel is dat de schaftijden van de ploegen zijn gesplitst. Zo voorkomen we dat er teveel mensen in de schaftkeet zitten. Gelukkig werkt het weer mee en kunnen de collega’s deels ook buiten eten, als ze ergens fatsoenlijk, en met afstand tot elkaar, kunnen zitten. De kantine van het bedrijf is uit voorzorg gesloten.

 • Water en zeep mee naar de klus

  De meeste ploegen deden dit al, maar nu letten we er extra goed op dat de collega’s water en zeep meenemen om hun handen te wassen            voordat ze gaan eten, samen in de bus stappen ea.

 • Niet bij klanten naar binnen, tenzij…

  Onze collega’s volgen het beleid van de bedrijven en organisaties waar ze in de tuin aan de slag zijn. Bij zorginstellingen bijvoorbeeld, is dat duidelijk: niet daar binnen! De collega’s zullen ook niet bij  bedrijven naar binnengaan maar daar kan een enkele uitzondering op zijn. Bijvoorbeeld als er water nodig is om de tuin te besproeien, niet uit te stellen hoge nood, ea. Ook in die gevallen wordt er eerst toestemming gevraagd. Maar de realiteit is dat al veel bedrijven hun kantoren hebben gesloten.

 • Regelmatige updates

  De collega’s van Rosa Novum krijgen regelmatig actuele informatie en/of worden herinnerd aan de instructies en richtlijnen van het RIVM. Er zijn diverse collega’s die preventief thuisblijven omdat ze verkouden zijn. Zij gaan pas weer aan het werk als zij 24 uur klachtenvrij zijn.

Heeft u vragen of opmerkingen over de beschermingsmaatregelen van Rosa Novum?

Bel of e-mail gerust met vestigingsleider Nancy van der Vin
M: 06 – 22 54 73 86
E: nvandervin@rosanovum.nl