Herfst: de bladcampagne gaat van start!

U ziet het om u heen, de bomen raken hun eerste blad al kwijt. Dat blad heeft in de natuur een belangrijke functie: de natuur gebruikt het onder andere als voeding en bodemverbeteraar. Hoveniers bootsen dit natuurlijke proces na om de stadsnatuur een dienst te bewijzen. Daarom ziet u ons, de hoveniers van Rosa Novum, de komende weken herfstblad in de plantsoenen brengen. Onder het motto Herfst: de bladcampagne gaat van start!

Waarom doen we dit?

Er zien drie belangrijke voordelen:

  • blad in het plantsoen voorkomt uitdroging.
    Beplanting die nu in het blad ligt, kan volgend jaar zomer beter tegen de droogte!
  • blad in het plantsoen is goed voor het bodemleven
    Wormen en insecten trekken het blad als het ware de grond in! Dit verbetert de structuur van de grond en het is natuurlijke bemesting. Vogels komen daardoor in de winter weer wat makkelijker aan hun voedsel. En onze stadsegels zijn er blij mee: die gebruiken de bladdeken voor hun winterslaap.
  • het bladdekentje beschermt de beplanting tegen  bevriezing.

Herfstblad beschermt

Kortom, het blad beschermt planten en dieren. Het is onderdeel van de natuurlijke cyclus zoals die is bedoeld. Daarom is het ook beter voor mensen om blad in de plantsoenen te brengen: u kunt langer van mooie beplanting genieten, u ziet meer vogels, bijen en vlinders en de beplanting hoeft minder snel te worden vervangen. Dat laatste vinden onze opdrachtgevers natuurlijk ook fijn.
Overigens brengen we niet overal blad in. Op plekken waar we overlast voorzien, wordt het blad afgevoerd.

Meer weten over natuurlijk groenbeheer? Kijk ook eens op de website Atlas Natuurlijk Kapitaal